Wasvoorschriften

Natuurlijk wil iedereen zijn favoriete kleding zo lang mogelijk mooi houden. Door onderstaande regels en tips in acht te nemen blijft textiel als nieuw. Zo geniet je  langer van je mooie spulletjes.

Wat te doen bij hard water?

Om te bepalen hoeveel wasmiddel u nodig heeft, is het belangrijk  te weten of het water in uw regio hard of zacht is.
Raadpleeg bij twijfel het waterbedrijf in uw buurt.  Zij kunnen u precies vertellen of het water in uw regio hard of zacht is.

Belading van uw wasmachine

Let op dat uw wasmachine niet te zwaar, maar ook niet te licht is beladen.
Het wassen van kleding als de machine slechts halfvol is, is niet erg vriendelijk voor het milieu. Bepaalde wasmachines zullen, ongeacht de hoeveelheid was, dezelfde hoeveelheid elektriciteit en water gebruiken. Waarom er niet wat wasgoed bijstoppen en de machine behoorlijk vullen? U kunt geld besparen door meer was te wassen met dezelfde hoeveelheid energie en water. En uw was wordt in elk geval net zo schoon als u gewend bent.
Het te zwaar beladen van de machine kan tot gevolg hebben dat uw was niet volledig schoon wordt, uw kleding beschadigt en uiteindelijk schade aan de machine wordt veroorzaakt.
Voor de meeste stoffen geldt dat de trommel niet te vol moet worden gedaan, zodat er genoeg vrije ruimte overblijft om de doseerbol rechtop op het wasgoed te plaatsen. Overbelading kan blijvende vouwen in synthetische kledingstukken veroorzaken. Voor wol die in de machine gewassen kan worden, is twee of drie kledingstukken al een volle lading. Als u een aparte wasdroger gebruikt, adviseren wij u de kleinere kledingstukken als eerste in de trommel te doen.

Wassymbolen

Lees altijd eerst het wasvoorschrift op het etiket van uw kledingstuk voordat u het wast.
Jeans met coating
– Week maximaal 10 minuten in koud water zonder wasmiddel en leg uw denim jeans vervolgens plat neer tot hij gedroogd is.
– Wil je hem toch in de wasmachine doen gebruik dan geen wasverzachter en doe hem niet in de droogtrommel.
By Lin is niet aansprakelijk voor het loslaten of scheuren van de coating.

Uw wasgoed sorteren

Sorteer uw wasgoed op witte, lichte en donkere kleuren. Sorteer daarna op materiaal. Tevens wordt aangeraden om wasgoed dat in contact komt met voedsel (vaatdoeken, handdoeken, etc.) gescheiden te wassen van kleding en lakens.
Gebruik altijd het juiste product. Kijk op het wasetiket van uw kleding en volg de aanwijzingen op. Als u kledingstukken bij elkaar wilt wassen, kies dan de laagste voorgeschreven temperatuur en het aanbevolen programma. Bijvoorbeeld: u kunt artikelen voor 40°C en 60°C samen wassen op 40°C.
Als u denkt dat de kleuren gaan uitlopen tijdens het wassen, dient u na te gaan of de stof ‘kleurecht’ is. Dit kunt u doen door een klein stukje stof aan de binnenkant van een zoom of een binnennaad nat te maken en het stukje te strijken met een stukje stof of keukenpapier erover. Als er kleurstof afgeeft op het lapje of het papier moet u het kledingstuk apart wassen in koud water en direct uitspoelen in koud water. Indien u twijfelt over de kleurechtheid van de stof, is het raadzaam het kledingstuk apart te wassen of chemisch te reinigen.

Het weken van uw wasgoed

Soms dienen zwaar bevlekte artikelen in de week te staan vóór het wassen. Dit betekent dat de artikelen een tijdje ondergedompeld staan in water of in een oplossing. Bij witte en kleurechte was kan het geen kwaad om het een tijdje in het sop te laten staan. Voor al het andere wasgoed wordt echter aangeraden de tijdsduur van het weken te beperken. Als het toch nodig mocht zijn, laat het dan slechts een korte tijd duren.
Voordat u een stof in de week legt, is het bovendien van belang er zeker van te zijn dat:
  • De kleur niet zal doorlopen. Controleer altijd eerst het wasetiket op uw kleding.
    Als het etiket ontbreekt, dan luidt het advies om het kledingstuk apart of met dezelfde kleuren te wassen vanwege kleurbehoud. Maar dan nog valt het niet uit te sluiten dat er door het weekproces geen kleurverandering zal optreden.
  • Het niet om wollen, zijden of leren artikelen gaat, omdat deze kunnen worden beschadigd.
  • Het wasmiddel volledig is opgelost vóórdat u het kledingstuk in het sopje doet.
  • Het water niet te heet is voor de stof of de kleurstof (leidraad: 30ºC = lauw, 40ºC = warm, 50ºC = heet, 60ºC = erg heet).
  • Het kledingstuk niet is verfrommeld.
  • Witte en gekleurde artikelen niet samen worden geweekt, dat geldt vooral voor wit nylon.

Wasverzachter

Zorgt ervoor dat kleding zacht aanvoelt en fris ruikt. Zelfs als u uw kledingstukken goed uitspoelt, kunnen ze door het wassen en dragen minder zacht worden en minder lang meegaan. Door wasverzachter te gebruiken kunt u uw kleding beschermen. Ze ontwarren de vezels en zorgen ervoor dat uw kleding er langer nieuw uit blijft zien. Ze maken ook het strijken gemakkelijker.